Livet omkring Lillebælt

I dette afsnit skal eleverne opnå viden omkring, hvilket liv der findes omkring Lillebælt. Eleverne kommer til at arbejde med livsformer blandt dyr og liv, hvor de undervejs i forløbet vil støde på opgaver til at understøtte enten forklarende tekster eller videoer. Eleverne skal desuden skrive deres viden, som de tilegner sig, ned i deres foldebog.

Dagsorden for livet omkring lillebælt

11:00 - 13:00. Arbejde med skoven ved Trelde Næs. Evt. en pause mellem videoerne.

13:00 - 13:50. Arbejde med sidemakkeren og placér dyrene ved de rigtige punkter.
13:50 - 14:00. Afrund dagen

Skoven ved Trelde Næs


1. Inden I skal arbejde med skoven ved Trelde Næs skal i snakke med jeres sidemakker omkring, hvad i forventer at møde ude i skoven. Tænk på jeres egne erfaringer omkring, hvad i før har set i en skov. Jeres tanker bliver snakket igennem i fællesskab på klassen bagefter.

2. Som en lille introduktion for hvad i kan forvente at støde på i Trelde Næs, skal i derfor arbejde med 2 videoer på ca. 10 min. Her får vi forklaret noget om livet i skoven, og hvad vi skal være opmærksomme på. Lyt godt efter da der efter hver film vil være spørgsmål, der knytter sig op af, det vi lige har fået forklaret. Videoerne ses enkeltvis samlet på klassen, hvorefter opgaverne bliver lavet med sidemakkeren og gennemgået på klassen til sidst. 

Opgaver til videoen:
1. Hvilken heftig duft kan man støde på i de danske skove, og hvad frembringer duften?

2. Hvorfor skal man lade være med at plukke de sjældne blomster som kodriver og den blå anemone? 

3. Hvorfor flyver fulgene rundt med små kviste?

4. Der er 2 grunde til at fuglene synger, hvilke?

5. Hvad gør planten ''almindelig gedeblad'' for at finde lys?

Opgaver til videoen:
1. Hvilke frø kommer fra egetræet, og hvorfor kan egernet godt kan lide dem?

2. Hvorfor skal man vente med at tage saften fra birketræer indtil de mindst er 10 meter høje?

3. Hvad er grunden til man kan tappe saft fra birketræet?

4. Hvilke to planter kan man finde ved Trelde Næs?

5. Hvad er en skarnbasser og hvilken årstid kommer de frem på?


Kend Lillebælt havdyret

I dette lille afsnit skal i lære at kende forskel på seks forskellige havdyr, der kan opleves i og omkring Lillebælt. Naturpark Lillebælt har på deres hjemmeside smidt en video op med information omkring seks forskellige havdyr, som er marsvinet, havkarusse, øresvin, finhval, pukkelhval og blåhval. I vil herunder få seks punkter, som i skal sammensætte med havdyrene. Dvs. at hver dyr passer sammen med et af af de seks punkter. 

Se videoerne af havdyrene i bunden af dette link fra Naturpark Lillebælts hjemmeside og koble dem herefter på de seks punkter. https://naturparklillebaelt.dk/lyt-til-lillebaelt/


1. Det er verdens næststørste dyr og bruger sine lyde til at kommunikere med sin egen slags over flere hundrede kilometers afstande.

2. Dette havdyr kan håndfodres med snegle og muslingeskaller. Dyret er desuden i familie med papegøjefisken.

3. Verdens største dyr har kun været registreret i danske farevande 2 gange. En af gangene blev havdyret fanget i 1931 af nogle fiskere, som gerne vil have den som føde, men fortrød efterfølgende og sendte den til København, hvor skellettet stadigvæk er udstillet i dag. 

4. Dette havdyr bruger sine lyde til at kommunikere med sin egne slags og også til at fange fisk. I 1970 blev der fanget 49 af denne slags, der blev brugt som føde og lampeolie.

5. Havdyret her kan kommunikere på to måder. Under vandet ved hjælp af dens lyde, der kan høres fra flere hundrede kilometers afstand, og over vand hvor det laver et kraftspring og lander med et plask, som den bruger som kommunikation med andre artsfælder. 

6. Dette havdyr udsender klikke lyde fra næsen, der sidder oppe i nakken, for at orientere sig og jage fisk. Det har desuden ikke noget ydreøre og høre derfor med kæben.

Thor, Jeppe, Samim og Emilie
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang